11x moestuintips augustus

11x moestuintips augustus

Augustus is oogstmaand. Je kunt nu volop smullen van gezonde lekkernijen uit eigen tuin, moestuin of vierkante-meterbak. Daarnaast kun je nu aan de slag voor een ‘tweede lente’, zodat je nog tot laat in het jaar en ook volgend jaar weer van eigen kweek en een knisperverse oogst kunt genieten.

  1. Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te kunnen oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderie, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien, sjalotten, abrikozen, pruimen en vijgen.
  2. Het loof van de gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Gooi het daarom niet op de composthoop, maar in de GFT-kliko.
  3. Pluk pepers als ze oranje of rood zijn.
  4. Knoflook, uien en sjalotjes kun je drogen om ze langer te kunnen bewaren en gebruiken. Ook kruiden kun je nu nog oogsten en laten drogen. Vries ze eventueel in om ze later te kunnen gebruiken. Maak ijsblokjes met het blad van kruiden als munt of citroenmelisse erin, voor in je cocktail, mocktail, ijsthee of sangria.
  5. In augustus kun je onder andere boerenkool, kervel, palmkool (Cavolo nero), peterselie, raapstelen, snijbiet, spinazie, veld- en kropsla, winterpostelein, winterradijs en witlof zaaien. Plant nu ook aardbeien en winterharde groenten, zoals bloemkool, broccoli en paksoi.
  6. Geef regelmatig water. Vooral (tomaten)planten in pot drogen snel uit.
  7. Vergeet niet je aardappelen, aardbeien, kool en tomaten te bemesten.
  8. Verwijder bladeren van tomaten, pompoenen, courgettes en druiven die het zonlicht van de vruchten wegvangen.
  9. Houd slakken en vogels op afstand, respectievelijk met koperringen of kopertape en speciale netten.
  10. Snoei fruitbomen na de oogst. Kort lange, jonge, opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken.
  11. Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoei je na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.

Namens ons tuincentrum in Breezand: een heel smakelijke, rijke oogst!