11 tuintips mei

11 tuintips mei

Mei, doorgaans een heerlijke maand. Elke vogel legt een ei en na IJsheiligen (medio mei) is het definitief gedaan met de kans op nachtvorst. Je kunt dan eindelijk met een gerust hart jouw binnen opgekweekte zaailingen en vorstgevoelige pot- en kuipplanten buiten zetten. Daarnaast is er nog veel meer te doen in de tuin, hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij. Even die zorgen over corona van je af laten glijden.

11 tuinklusjes voor deze maand

  1. Knip de uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen af, maar laat de stelen en de bladeren staan en afsterven, zodat de bollen voldoende energie voor volgend voorjaar kunnen opdoen. Stop het lelijke bruine loof weg onder de omringende vaste planten. Staan die er niet? Mei is een prima maand om nieuwe planten in je tuin te zetten.
  2. Verwijder onkruid met wortel en al, ook uit het gazon en uit de voegen op het terras. Gebruik hiervoor een speciale onkruidsteker, -krabber of -borstel.
  3. Laat kuip- en potplanten die in de schuur, garage of in een onverwarmde zolderkamer hebben overwinterd ‘afharden’: voorkom hoge temperatuurverschillen tussen de overwinteringsplek en de buitenlucht. Laat ze geleidelijk aan de temperatuur in de tuin of op het balkon wennen. Zet ze eerst op een beschutte, schaduwrijke plek voordat je ze weer in de volle zon zet. Zet kleine, vorstgevoelige potplanten ’s avonds weer in de garage of schuur als de temperatuur ’s nachts toch nog richting de nul graden Celsius gaat. Geef alle pot- en kuipplanten speciale mest en verpot ze eventueel.
  4. Plant zomerbollen, zoals dahlia’s en gladiolen, in potten of op een zonnige plek in de border. Een dahlia plant je oppervlakkig, een gladiool ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is.
  5. Vul potten, bakken en hangmanden met eenjarige zomerbloeiers ('perkgoed'), zoals lobelia’s, petunia’s, surfinia’s, vlijtige liesjes, margrieten, senetti’s, verbena’s en potgeraniums (Pelargoniums). Deze kun je nu in ons tuincentrum in Breezand voordelig geprijsd en in grote hoeveelheden inslaan.  
  6. Zaai een- en tweejarigen ter plekke, in de volle grond. Je fleurt de komende of volgende zomer enorm op met onder andere Afrikaantjes, cosmea, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen, klaprozen, stokrozen, siertabak, Oost-Indische kers en vingerhoedskruid. Veel van deze bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.
  7. Snoei buxus en uitgebloeide struiken, zoals het Chinees klokje (Forsythia), in vorm. Ook kersen- en pruimenbomen en hagen van liguster, taxus, coniferen, hulst en beukhaag kunnen in mei gesnoeid worden. Let bij het snoeien op eventuele vogelnestjes. Controleer de buxus meteen op de rupsen van de buxusmot!
  8. Bind klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie en klimrozen, op.
  9. Leg een vijver aan of plaats nieuwe (zuurstof)planten in de vijver, zoals mosselplantjes, waterhyacinten en waterlelies. Planten die al langere tijd in en rond de vijver staan kun je nu splitsen.
  10. Maai en bemest het gazon. Doe dat laatste bij voorkeur als er regen wordt verwacht.
  11. Vergeet niet voor Moederdag (10 mei) een bos bloemen of een mooie tuin- of kamerplant te kopen.