Bescherm je planten tegen vorst

Bescherm je planten tegen vorst

Vaak is de tuin onze trots. Het hele voorjaar werken we hard aan het creëren van ons eigen paradijs in de achtertuin. Zorgvuldig geselecteerde planten, tropische bomen of een eigen moestuin. Het is de grootste nachtmerrie om dit in de winter allemaal verloren te zien gaan. Daarom adviseren wij je om ook jouw planten te beschermen tegen de dalende temperaturen, natte dagen en vorst. Het isoleren en afdekken van planten en bomen helpt niet alleen in de winter maar beschermt ook tegen parasieten en ongedierte, versnelt de ontkiemen van zaden en beschermt pas ontluikende knoppen in de lente.

Welke planten moet je beschermen tegen de vorst?

Winterharde planten hoef je niet te beschermen tegen de vorst omdat ze een soort antivries aanmaken die de sapstroom opgang houdt. Matig winterharde planten hoeven alleen beschermt te worden bij strenge vorst en niet winterharde planten moeten al beschermt worden bij matige vorst. Let op! Als planten in bakken of potten staan moeten ze eerder worden beschermd tegen de kou, ook als ze wel winterhard zijn zoals de buxus.

Niet winterharde planten

Planten die niet winterhard zijn, zoals subtropische en tropische planten moet u beschermen tegen de vorst! Deze planten zijn het van naturen niet gewend om in de kou te moeten overleven. Voorbeelden van niet winterharde planten zijn:

 • Palmbomen;
 • Bananenplanten;
 • Agaven;
 • Eucalyptus;
 • Kleine olijfbomen.

Top 10 winterharde planten

Gelukkig zijn veel planten winterhard en hoeven daarom niet beschermt te worden in de winter. Hier een top 10 van goed winterharde planten:

 1. Buxus;
 2. Taxus;
 3. De viburnum - sneeuwbal;
 4. Hortensia;
 5. Magnolia;
 6. Rodondendron;
 7. Veldesdoorn;
 8. Japanse Esdoorn;
 9. Gipskruid;
 10. Chinees zilvergras.

Planten beschermen tegen de vorst door ze te isoleren, in te pakken of verhuizen

Er zijn drie goede manieren om planten te beschermen tegen de vorst: planten inpakken, isoleren of planten verhuizen tegen de vorst. Ga je planten isoleren of inpakken als bescherming tegen de vorst dan is het belangrijk dat de planten droog zijn, dat ze kunnen blijven ademen en dat ze niet te snel weer opwarmen. Grote temperatuurschommelingen zijn niet goed voor matig- en niet winterharde planten. 

Een plant goed inpakken tegen de vorst

 • Op de bodem leg je een laag bladeren of stro, zo houdt de plant lekkere warme voeten. Bij planten die gevoelig zijn voor rotten kun je dit beter niet doen of regelmatig even controleren of de stro of bladeren niet te nat zijn geworden. 
 • Sla wat bamboestokken of in het geval van grote bomen wat stevigere piketten rondom de plant of boom.
 • Wikkel om de palen wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen om de plant goed af te dekken. Plastic of ander niet luchtdoorlatend materiaal is niet aan te raden omdat dit rotten van de plant als gevolg kan hebben. 
 • Dek de bovenkant af met plastic, hiermee voorkomt u dat de plant en/of de isolatie te nat wordt.

Een planten extra isoleren tegen de vorst

 • Let op! Houd altijd goed in de gaten of de plant gedurende de winter niet te nat wordt en als de temperaturen ruim boven het vriespunt blijven kun je de isolatie tijdelijk verwijderen zodat de plant goed kan ademen en droog blijft. 
 • Planten die erg gevoelig zijn voor vorst of op de tocht staan kunnen naast inpakken nog wat extra worden geïsoleerd door er wat droog stro bij te stoppen of een dubbelwandige tent eromheen te bouwen en deze te isoleren.