Zo houd je tulpen lang mooi

Het is bijna voorjaar: tijd voor tulpen! Tulpen zijn onmiskenbaar verbonden met de lente, of het nu tulpen in een vaas of tulpen in de tuin zijn. Hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van jouw tulpen geniet? In deze blog geven we je graag antwoord op de vraag ‘Hoe houd ik mijn tulpen zo lang mogelijk mooi?’ Lees snel verder en bezoek ons tuincentrum in Breezand!

Tulpen met andere voorjaarsbloeiers - Tuincentrum Hollander

TIP: Wist je dat er een betekenis hangt aan elke kleur tulp? Bekijk dit lijstje met betekenissen als je iemand een tulpenboeket overhandigt: 

 • Witte tulpen; staan voor reinheid en vriendschap.
 • Blauwe tulpen; komen van nature niet voor en symboliseren onmogelijke liefde of een luxeartikel. Vanwege deze negatieve lading is dit geen geliefde keuze.
 • Rode tulpen; staan voor liefde en passie.
 • Gele tulpen; associëren we met vriendschap en geluk.
 • Paarse tulpen; duiden op spiritualiteit en royale gevoelens.
 • Roze tulpen; wijzen op geluk en dankbaarheid.

Wil je graag iemand bedanken met bloemen maar heb je geen flauw idee welke voorkeur de persoon in kwestie heeft? Zeg het dan met een cadeaukaart. Zo vermijd je dat iemand een gegeven paard in de bek kijkt.

Tulpen in vaas langer mooi houden 

Zijn jouw tulpen in vaas uitgebloeid? Dan houdt het helaas op! Tulpen bloeien slechts vijf tot zeven dagen. Ze hebben slechts een korte houdbaarheid. Wat zijn nu tips en tricks om er zo lang mogelijk van te genieten? Wel, met deze verzorgingstips ga je het vroegtijdig slap hangen van jouw tulpen tegen.

Paarse tulpen in een vaas - Tuincentrum Thiels

 • Snijd de stelen recht af voordat je ze in water zet om de wateropname te beperken. Tulpen die te veel water opnemen, hangen sneller slap dan tulpen die minder water krijgen.
 • Gebruik vers water in de vaas. Ververs dit regelmatig en voeg een snufje suiker toe. Yup, dit is geen foutje, je leest het goed, ‘voeg suiker toe.’ Dit geeft je tulpen extra voeding en ontsmet het water zodat je tulpen geen ziektes oplopen. 
 • Verwijder de bladeren die onder water staan. Dit helpt bacteriën te voorkomen en het ziet er stukken beter uit.
 • Zet de tulpen op een koele plek, weg van direct zonlicht en tocht.
 • Voeg regelmatig bloemenvoeding toe na het verversen van het water.
 • Knip na drie dagen weer een recht stukje van de steel van de bloem af. Dit helpt om de bloemen langer vers te houden.

Tulpen in de tuin langer houden 

Naast tulpen in een vaas, zoals hierboven omschreven, is het natuurlijk ook leuk om te genieten van tulpen in de tuin. Dit doe je door in de herfst een tulpenbol in de volle grond, of in bloembakken te planten. Afhankelijk van de soort, bloeien tulpen over het algemeen in de lente, tussen april en juni. Sommige tulpensoorten bloeien vroeg in de lente, terwijl andere soorten pas in de late lente of zelfs in de vroege zomer hun schoonheid tentoonstellen. Plant ze op tijd, want tulpenbollen hebben net als narcissen, blauwe druifjes en krokussen een koude periode nodig om bloemen te vormen. 

Tulpenbollen - Tuincentrum Thiels

Wil je volgend jaar weer genieten van mooie tulpen in de tuin? Volg dan onze tips: 

 • Knip de uitgebloeide tulp af, maar laat de steel en bladeren zitten. 
 • Haal de tulpenbol in juli uit de grond en verwijder aarderesten voorzichtig.
 • Bewaar de tulpenbollen op een luchtige plek, in bijvoorbeeld een schuurtje.
 • Plant de bollen opnieuw in september tot en met november voor opnieuw een kleurrijke bloei in de lente.

Blaas je tuin nieuw leven in met deze populaire éénjarige bloem. 

Tulpen kopen in Breezand

Wie ook zijn tulpen langer mooi wil houden, volgt de tips van Tuincentrum Hollander op. Tulpen hebben slechts een korte bloeiperiode, maar met de juiste keuzes houd je je zo lang mogelijk mooi. Bij ons vind je de beste kwaliteit tulpen! Op zoek naar een tulpenboeket? Je vindt het bij ons. Heb je tulpen in de tuin? Met onze tips geniet je volgend jaar weer van deze populaire, aromatische, kleurrijke voorjaarsbloemen. Ben je overtuigd? Kom dan langs in ons tuincentrum in Breezand en bekijk ons ruime assortiment aan tulpen. 

Bekijk openingstijden