Gazononderhoud in maart

Gazononderhoud in maart

In maart is het tijd om te beginnen met het onderhoud van je gazon, zodat het er gedurende het hele seizoen gezond en groen uitziet. Zo mag je in maart weer voor het eerst dit jaar het gras maaien. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met gazononderhoud om problemen zoals onkruidgroei en ziektes te voorkomen. Hieronder volgen enkele tips over wat je kunt doen, welk gereedschap je nodig hebt, waarom je gazononderhoud moet doen in maart en welke producten je nodig hebt.

Wat kun je doen in maart voor een stralend gazon?

Het gras is beslist niet altijd groener bij de buren. Nee, want jij gaat in maart het een en ander doen aan gazononderhoud! Maart is de eerste maand van het jaar dat we weer aandacht en liefde kunnen geven aan ons gazon. En het is belangrijk hier op tijd mee te beginnen om jezelf een stralende grasmat te garanderen. Hier volgen 6 stappen om jouw gazon in topvorm te krijgen. 

Stap 1: Maaien

Begin met het maaien van het gazon, maar niet te kort. Laat het gras op een hoogte van ongeveer 5 centimeter staan. Dit zal helpen om de wortels te versterken en het gras gezond te houden.

Stap 2: Verticuteren

Verticuteer het gazon om mos, dood gras en andere ongewenste materialen te verwijderen. Dit zal helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en de gezondheid van het gras te verbeteren.

Stap 3: Bemesten

Breng een organische meststof aan op het gazon om de groei te stimuleren en de kleur te verbeteren. Zorg ervoor dat je een meststof gebruikt die geschikt is voor het type gras dat je hebt.

Stap 4: Kale plekken opvullen

Gebruik graszaad om eventuele kale plekken op te vullen. Dit zal helpen om een ​​dicht en gezond gazon te creëren.

Stap 5: Besproeien

Houd het gazon vochtig door het regelmatig te besproeien, vooral als het niet genoeg regen krijgt.

Stap 6: Randen bijwerken

Tot slot, werk de randen bij om een ​​mooie, strakke uitstraling te creëren. Gebruik een rand trimmer of een schop om de randen te snijden en de vorm van het gazon te definiëren.

Met deze eenvoudige tips kun je je gazon in topconditie houden en ervoor zorgen dat het er mooi en gezond uitziet gedurende het hele groeiseizoen.

Waarom moet ik in maart al wat doen aan gazononderhoud?

Maart is de perfecte tijd om te beginnen met gazononderhoud, omdat het gazon zich dan nog in de groeifase bevindt. Door het gras te verticuteren en te bemesten, krijgt het gazon de nodige voedingsstoffen en kan het gezond en sterk groeien. Door onkruiden op tijd te verwijderen, voorkom je dat ze zich verspreiden en het gras verstikken. En zeg nou zelf, een groen gazon geeft een goed gevoel!

Welk gereedschap heb je nodig voor gazononderhoud in maart?

Goed gereedschap is het halve werk. En dat is echt zo wanneer het gaat om gazononderhoud. Een scherpe verticuteerhark, een geoliede grasmaaier, milieuvriendelijke onkruidverdelger en een bezem met een comfortabel handvat. Dit zijn de basis benodigdheden om te gaan beginnen met het onderhouden van je gazon. 

Ben jij op zoek naar goed gereedschap voor gazononderhoud? Zoek dan niet verder. Bij Tuincentrum Hollander in Breezand helpen we je op weg naar een stralende grasmat.

Welke meststoffen, kalk of andere producten heb je nodig voor een groene grasmat?

Naast het onderhouden van je gazon met het juiste gereedschap is het ook aan te raden af en toe wat grondproducten toe te passen. Een gazon gaat gebaat bij de juiste voeding, mest en kalk. In ons tuincentrum in Breezand vind je producten voor het gazon van de beste merken als DCM. Maar wat moet je toepassen en wanneer? We leggen het je uit!

  • Gazonmest wordt gebruikt om het gras van voedingsstoffen te voorzien die nodig zijn voor een gezonde groei. Het regelmatig toedienen van gazonmest kan ervoor zorgen dat het gras er gezond en groen uitziet. Het is vooral belangrijk om gazonmest te gebruiken als het gras er geel of lusteloos uitziet, of als er veel onkruid in het gazon groeit.
  • Kalk wordt gebruikt om de zuurgraad van de bodem te verlagen en de pH-waarde te neutraliseren. Een te zure bodem kan ervoor zorgen dat gras niet goed groeit en er geel of bruin uitziet. Kalk kan ook helpen bij het verminderen van mosgroei in het gazon. Over het algemeen wordt kalk in het voorjaar of najaar gebruikt.
  • Graszaad wordt gebruikt om kale plekken in het gazon te herstellen of om het gazon te verdichten. Graszaad kan ook worden gebruikt om een ​​nieuw gazon te creëren. Het is belangrijk om graszaad te zaaien op het juiste moment, afhankelijk van het type graszaad en het klimaat. In het algemeen is het voorjaar en het najaar de beste tijd om graszaad te zaaien, omdat de bodem en temperatuur dan optimaal zijn voor de groei van gras.

Koop alles voor een stralend gazon bij Tuincentrum Hollander 

Maart is de perfecte tijd om te beginnen met gazononderhoud om ervoor te zorgen dat je gazon er gedurende het hele seizoen gezond en groen uitziet. Verticuteren, maaien, bemesten en onkruid verwijderen zijn belangrijke onderhoudstaken die je moet uitvoeren. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap en producten gebruikt voor een optimaal resultaat. Gelukkig is alles wat je nodig hebt voor een stralend gazon te vinden in ons tuincentrum in Breezand. Wij helpen je graag aan een grasmat die áltijd groener is dan bij de buren!