Grind

Grind

Decoratief grind is een uitstekende, goedkope maar praktische oppervlakte in de tuin. Het is mooi, onderhoudsvrij, makkelijk te leggen en harmoniseert goed met planten. Het is mogelijk om grind in alle mogelijke vormen te leggen of het nou een groot of klein oppervlak is. Hele tuinen kunnen met grind worden bedekt met gebruik van aanvullende bestrating en aantrekkelijke beplanting. Een rand is een goed idee om het grind op zijn plaats te houden. Ons tuincentrum verkoopt grind in verschillende maten en kleuren. U zult merken dat grind er anders uitziet afhankelijk van het licht en of het nat of droog is.

Grindbed
U kunt een grindbed in een gazon of in een bestraat gedeelte maken. in een groot gazon kan een kronkelend lint van grind, als nabootsing van een droge rivierbedding, zeer effectief zijn. In een kleinere tuin kan een compactere vorm geschikter zijn. Steek een vorm uit met de graskantensteker en verwijder de zoden ongeveer 10 cm diep met een schop. De grindlaag dient ongeveer 5 cm dik te zijn. Houd het grind goed onder het grasoppervlak, anders komt het op het gazon en beschadigt het de grasmaaier. Kies een formaat dat opvalt als het gaat zwerven.

Grote grindoppervlakken
Voor alles wat groter is dan een klein eilandbed, kunt u beter antiworteldoek gebruiken om onkruid tegen te gaan. Maak als de grindtuin laag ligt een zinkputje waar het overtollige water naar toe kan. Zorg dat de ondergrond glad is alvorens het antiworteldoek neer te leggen en laat de naden overlappen. Leg het grind erop en hark het egaal tot een laag van 5 cm.

Planten
Er zijn veel planten die goed groeien in een grindbed, maar voor een onderhoudsarme tuin moet u planten kiezen die tegen droogte kunnen, zodat u nooit hoeft te gieten. Schuif het grind opzij en plant op de normale manier, maar niet te diep en houdt het grind uit de buurt van de stengels. Als u door antiworteldoek heen plant, schuift u het grind opzij en maakt kruisvormige sneden in het plastic. Verrijk de grond met compost of kunstmest en plant op de normale manier. Vouw het doek terug en schuif het grind weer op zijn plaats.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over grind wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.